AKTIVITETER PÅ FÖRSKOLAN ÄPPELBO

En vanlig dag på Förskolan Äppelbo

Förskolan Äppelbo ligger i en ljus fristående villa med en stor härlig grön gård som uppmuntrar till kreativ lek. Alla barn bör lämnas innan kl 09:00 på morgonen och aktiviteterna avlöser varandra under dagen med goda avbrott vid lunch och mellanmål lagade i vårt eget kök, av vår egen kokerska. När vädret tillåter är vi ute på gården tillsammans, båda avdelningarna samlas ”uppe” tills alla barn är på plats. Sedan delas avdelningarna upp och ”nere”-gänget går ner till sig. Vid ungefär kl 10:00 samlas alla barn på respektive avdelning för en fruktstund tillsammans innan leken fortsätter en kort stund för att sedan hjälpa till att städa på gården. De minsta barnen går in först för att i lugn och ro få hjälp med avklädning innan alla barn kommer in.

Fram till lunchen ca kl 11:15 är det fria eller schemalagda aktiviteter och barnen får möjlighet att leka i något av de olika rummen på avdelningen. Lunchen tillagas av ekologiska råvaror på plats och kompletteras många gånger av färskt nybakat bröd. Lunchen följs åt av vila för de minsta barnen (behov av vila stäms av i samråd med föräldrar) och i takt med alla barn vaknar varvas fri lek med aktiviteter enligt gällande plan. 14:15 serveras mellanmål innan alla barn återigen samlas ute tillsammans, denna gång nere. Vid sämre väder stannar alla barnen inne och barnen hämtas innan kl 17:00 då Förskolan Äppelbo stänger.

Övriga återkommande aktiviteter

Under året genomförs många aktiviteter. Några exempel är:

• Höstmingel
    Personal, barn och föräldrar träffas på Förskolan Äppelbo och leker, äter och umgås tillsammans.
  • Äppelbo-Maran
    Under hösten springer barnen i alla åldrar Äppelbo-Maran, olika sträckor beroende på åldersgrupp. Barnen tränar och laddar inför sitt eget maraton. Efter loppet tilldelas alla diplom.
  • Lucia
    Årligt luciatåg med framträdande för hela familjen.
  • Julpyssel
    Tillsammans pysslar barn, föräldrar och personalen inför julen, äter skinksmörgås och pepparkakor.
  • Äppelbo-Vasan
    Om snön ligger snitslas en bana genom skogen och barnen får åka Förskolan Äppelbos egen version av Vasaloppet.
  • Pulka-racet
    Finns det snö åker hela förskolan Äppelbo pulka och grillar korv tillsammans.
  • Kulturveckor
    Barnen ”reser” till nya länder, lyssnar på musik, dansar folkdanser, äter typisk mat för landet och lär sig lite av språket, kulturen och seder.
  • Vernissage
    Lagom till terminsavslut bjuder barnen in  föräldrarna till vernissage där de stolt visar vad de skapat och lärt sig under året.
  • Hotell Äppelbo
    Innan 5-åringarna tar steget vidare till skolan tillbringar de en natt på Hotell Äppelbo tillsammans med personalen.